Aktiviteter
Föreningen har regelbundna talträffar för personer som stammar för att kunna träffas och få en gemenskap. De genomförs inom ramen för en studiecirkel med inslag av Speaking Circle där man bl.a. tränar på att stå inför en grupp och tala. Därefter får man enbart positiv återkoppling från de övriga. Syftet är att träna på något som många som stammar, och personer i största allmänhet, tycker kan vara obehagligt eller obekvämt. I en stamningsförening är det ett sätt att under trygga former kunna tala inför andra och vara den man är. Den sociala aspekten är viktig. Man deltar så ofta man själv vill. En del deltagare passar på att träna taltekniker eller andra tekniker, andra inte. Alla som stammar från gymnasieålder och uppåt är varmt välkomna. Det är en öppen grupp som träffas regelbundet med uppehåll över jul och nyår, sommar och eventuellt röda dagar. Under många år genomfördes dessa talträffar varje tisdag, fyrtio veckor per år. Efter ett uppehåll kommer talträffarna att återupptas den 21 januari 2025 och äga rum varannan tisdag, med undantag för jul och nyår, sommar och eventuellt röda dagar. Se ”Kalendarium” och första sidan.
Föreningen anordnar även flera föreläsningar varje år om stamning och stamningsrelaterade ämnen. Historiskt sett har dessa föreläsningar ägt rum i sal. Under pandemin genomfördes i omgångar föreläsningar på Zoom. Dessa föreläsningar var öppna för alla, var man än bor. När de sociala begränsningarna under pandemin släppte har föreningen tills vidare valt att behålla tanken på vissa föreläsningar på Zoom, då det är ett trevligt format och kan nå många som är intresserade. Under våren 2025 är tanken att fysiska föreläsningar i sal åter ska börja ges igen. Det är framför allt viktigt för att människor ska få träffas fysiskt. Föreläsningarna på Zoom kommer dock även att finnas kvar i någon form.
Föreningen har ett kontinuerligt intressepolitiskt påverkansarbete gentemot Region Stockholm som primärt gäller villkoren för logopedisk stamningsbehandling. I Stockholms län sker den logopediska stamningsbehandlingen inom ramen för Vårdval Stockholm logopedi, som är ett vårdval inom primärvården. Vårdvalet är en tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) och är ett valfrihetssystem med fri etablering av utförare (vårdgivare) och där patienten kan välja och välja om utförare (vårdgivare). En patient med behov av logopedisk vård kan således fritt välja logopedmottagning av de som har ett avtal med Region Stockholm. Situationen med Vårdval Stockholm logopedi medför flera komplexa frågor med både för- och nackdelar för patientgruppen som söker logopedisk stamningsbehandling men också för de vårdgivare och enskilda logopeder som arbetar inom vårdvalet och dess villkor. Från föreningens perspektiv är det viktigt att bevaka villkoren för vårdvalet och de konsekvenser det medför för berörda parter samt vid behov bedriva ett aktivt påverkansarbete i syfte att åstadkomma förbättringar. Under 2016 genomförde Stockholms Stamningsförening en insats för att få Region Stockholm (då Stockholms läns landsting) att ta bort ett diskriminerande villkor i ersättningsmodellen som slog mot barn som stammar och deras tillgång till evidensbaserad logopedisk stamningsbehandling. Frågan aktualiserade bl.a. frågan om jämlikhet i sjukvården, tolkning och tillämpning av enskilda lagrum i hälso- och sjukvårdslagen och några artiklar i Barnkonventionen (som då ännu inte blivit svensk lag) och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Efter en tid lyftes det diskriminerande villkoret bort vilket säkrade en bättre tillgång till evidensbaserad logopedisk vård för barn som stammar. Intressepolitiskt arbete är ett viktigt arbete för Stockholms Stamningsförening, men det är vanligtvis något som sker i det dolda.
Föreningen har även fortlöpande kontakt med logopeder som arbetar med inriktning mot stamning. Det är från föreningens perspektiv mycket värdefullt och underlättar även för ambitionen att få större genomslag för det intressepolitiska arbetet. Deltagare från föreningen deltar även ibland i klinisk logopedisk stamningsbehandling på mottagning. Föreningen har f.n. två medlemmar som har genomgått en kortare utbildning i patientcentrerad vård organiserad av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Med det som utgångspunkt deltar med jämna mellanrum en medlem från föreningen bl.a. som en av två ledare i samtalsmomentet på behandlingsprogrammet Intensiv stamningsterapi, på Logopedkliniken på Danderyds sjukhus. Det genomförs ca en till två gånger per, på förmiddagar under en veckas tid per omgång.
Föreningen träffar årligen studenter på logopedprogrammen på Karolinska Institutet i Huddinge och på Uppsala universitet. För studenterna är det ett tillfälle att komplettera de teoretiska kunskaperna som erhålls på stamningsmomentet på utbildningen och få ta del av berättelser, erfarenheter och insikter från personer som själva stammar. Från föreningen är det ett viktigt tillfälle att bidra till att studenter får ett intresse för stamning som diagnos och bidra till att säkra återväxten av logopeder som arbetar med inriktning mot stamning. Det är således ett viktigt långsiktigt arbete. Föreningen bistår även vid behov när logopedstudenter skriver examensarbete om stamning. Under 2024 bistod Stockholms Stamningsförening med lite hjälp när Emma Rockler från Karolinska Institutets logopedutbildning genomförde sitt examensarbete om stamning. Vi var även två personer från styrelsen som deltog när Emma presenterade sitt examensarbete på KI i juni 2024.
Föreningen har även ställt resurser till förfogande i samband med två doktorandprojekt med koppling till stamning. Stockholms Stamningsförening tackas i förordet i Maria Sundqvists avhandling ”Fine motor timing ability – A study of syllable repetition and finger tapping in adults with developmental stuttering or Parkinson’s disease compared with healthy adults” som lades fram vid Göteborgs universitet 2016. Föreningen tackas även i förordet i Ineke Samsons avhandling ”Stuttering in young females and males” som lades fram vid Karolinska Institutet 2022.
I november 2024 deltog två medlemmar från Stockholms Stamningsförening för första gången som fiktiva patienter när logopedstudenter från Karolinska Institutet genomförde sin stamningspraktik. Praktiken ägde rum på Logopedkliniken på Danderyds sjukhus under handledning av logopeder från flera mottagningar i Stockholm.
Föreningen deltar även kontinuerligt på ordförandestämmor och olika träffar på Funktionsrätt Stockholms län och även på Funktionsrätt Stockholms stad. Funktionsrätt utgör paraplyorganisationer inom den organiserade funktionshinderrörelsen på olika nivåer i samhället.
Stockholms Stamningsförening driver även ett kontinuerligt informationsarbete om stamning och vilken hjälp som står till buds. Det sker på lite olika sätt och i olika kanaler.