Talträffar

Sedan många år har föreningen talträning inom ramen för en studiecirkel hos ABF. Studiecirkeln har under flera decennier varit en kontinuerlig del av föreningen och genomförts varje tisdag under fyrtio veckor per år. Den var väl fungerande och ofta en naturligt ingång till föreningen för att få nya aktiva medlemmar. Vid pandemins utbrott tvingades föreningen pausa dessa träffar. Vi prövade att träffas lite på Zoom men det föll inte så väl ut i en stamningsförening. Vi har startat upp träffarna igen två gånger under 2022 och 2023 men fick pausa igen. Fr.om. 21 januari 2025 kommer talträffarna så att starta upp igen, inte minst pga många förfrågningar och efterfrågan av fysiska träffar. Träffarna kommer att äga rum varannan tisdag kl. 18.00-20.00 och ledas av två ledare från föreningen som turas om att leda varannan gång. 

Nya deltagare får deltaga två gånger, men efter det krävs medlemskap i föreningen. Ett medlemskap kostar 200 kronor per år och är mycket betydelsefullt för föreningen. Det är endast tack vara föreningens medlemmar som föreningen kan finnas till och arrangera meningsfulla aktiviteter. 

Tanken är i första hand att talträffarna ska vara en neutral och fördomsfri plats för medlemmar som vill arbeta med talet. Fokus i gruppen ligger på att var och en, med ansvar för sig själv, övar upp sin förmåga att tala inför grupp. Till det kommer givetvis även den sociala aspekten, som är viktig.

Det kan komma att bli så att fler deltagare kommer att hjälpas åt att leda de här träffarna. Det brukar uppfattas som personligt utvecklande att ta på sig en ledarroll. 

De träffar som tar sin utgångspunkt i en s.k. speaking circle följer följande schema:

  1. Speaking circle
  2. Paus med frukt och juice
  3. Övning

Under första timmen får alla chans att hålla en kort monolog (2-5 min) om valfritt ämne. I pausen är det fritt fram att prata med vem man vill, vilket man kan se som en dialogövning i sig. Den avslutande övningen presenteras av kvällens mötesledare. Oftast väljer vi övningar som inte behöver några större förberedelser, där deltagarna själva skapar innehållet. Det är också en viktig poäng med studiecirkelformen, att deltagarna själva formar studiecirkeln utifrån de egna behoven. 

Vi lägger ingen värdering i vilken talteknik man använder – om man använder någon. Under speaking circle börjar vi alltid med att berätta vad vi heter (även om alla redan vet det) och om vi vill använda någon särskild talteknik. Det kan vara saker som att tala långsammare, tala med starkare röst, använda mer kroppspråk eller ha bättre ögonkontakt. Efter framställningen är slut ger sedan de övriga deltagarna positiv feedback tillbaka (endast positiv feedback). 

Flertalet av deltagarna har erfarenhet från någon typ av logopedisk stamningsbehandling eller andra program för personer med stamning. Vi förenas alldeles oavsett i det gemensamma engagemanget och intresset för att öva på att tala inför grupp och träna på att arbeta med talet. Det är samtidigt ett personligt arbete där vi stöttar varandra. 

När föreningen sätter igång träffarna igen i januari 2025 kommer de att äga rum hos ABF på Sveavägen i Stockholm. (Det är inget politiskt ställningstagande att vi genomför vår studiecirkel hos ett visst studieförbund. ABF får i likhet med övriga studieförbund statsbidrag för studiecirklar och de har varit en stöttande samarbetspartner för föreningens studiecirklar. De har även sina lokaler i attraktiva lägen på Sveavägen i Stockholm, vilket förenklar förbindelserna för deltagarna.) 

Om du är intresserad av att besöka talträffarna och delta är du varmt välkommen att höra av dig till info@stammardu.se  Den adressen anmäls även för att anmäla deltagande.