Info om Zoom och att delta på Zoom-föreläsningar

Här följer lite information om Zoom och lite om hur det är att delta på en Zoom-föreläsning. De flesta brukar tycka att Zoom är både bra och enkelt att använda. Det kostar ingenting att ha Zoom. Det finns visserligen betalversioner, men det behövs inte för att delta på dessa videoföreläsningar. Första gången man klickar på en Zoomlänk så kommer ett nedladdningsprogram för Zoom att starta automatiskt. Följ bara instruktionerna. Det tar inte så lång stund, men det kan vara bra om man ändå har lite marginal innan den aktuella föreläsningen börjar. Nästa gång man vill använda Zoom så hoppar det i stort sett igång på en gång. För er som använder surfplatta eller mobiltelefon så finns Zoom som app.

När man har klickat på Zoom-länken och kommer fram till “Zoom-rummet”, där föreläsningen ska äga rum, så väljer man “Join with Computer Audio”. Här kan man också välja att testa ljudkvaliteten. När man är inne i “Zoom-rummet” så kommer man att se sig själv och övriga deltagare som är anslutna. Längst ner på skärmen finns det en sorts kontrollpanel. Där kan man välja att stänga av “Video”, dvs den egna webkameran, om man vill. Det brukar vara trevligt om deltagarna ser varandra, särskilt för föreläsarens skull, men det är samtidigt helt frivilligt att ha webkameran på. Många använder hörlurar eller headset för att höra bättre, men det väljer man givetvis själv. Om man använder sådana behöver man klicka på pilen vid “Mute” i nedre raden på skärmen, sen “Select speaker”, och där välja hörluren som enhet. Det går också att stänga av den egna mikrofonen, genom att klicka på “Mute”. Under föreläsningar kommer vi som utgångspunkt att ha deltagarnas mikrofonerna avstängda. Det har att göra med att mikrofoner lätt fångar upp ljud från omgivningen.

Om man vill ställa frågor till föreläsaren så går det givetvis bra. Det kan man göra genom att antingen själv sätta på mikrofonen genom att klicka på ”Mute” längst ner på skärmen och begära ordet, eller genom att använda chatfunktionen för att skriva till föreläsaren. Då väljer man “Chat” längst ner på skärmen. Här kan man välja om man vill skriva till alla (Everyone) eller till en specifik person, t.ex. föreläsaren.

Zoom finns för närvarande tyvärr inte på svenska, därav de engelska orden ovan. Den information som finns här räcker dock långt, i alla fall för att kunna delta bekvämt på dessa videoföreläsningar. Den som gärna vill delta men har frågor om Zoom, eller något annat, så går det bra att höra av sig till Stockholms Stamningsförenings kansli på info@stammardu.se så ska vi hjälpa till så gott vi kan.

Mycket välkomna på Stockholms Stamningsförenings Zoom-föreläsningar!