”The King’s Speech”

Årets kanske mest omtalade film fick fyra priser på Oscarsgalan 2011!

Bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll samt bästa manus.

Colin Firth fick alltså Oscar för bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av prins Albert av England, som senare kröntes till kung George VI. Albert stammade och man får följa hans kamp med talet samtidigt som det framstår som mer och mer sannolikt att Albert kommer att krönas till kung av England, detta i en tid då kriget väntar runt hörnet och landet behöver en kung som kan inge trygghet, samla folket och ingjuta mod i nationen. Särskilt minnesvärda är scenerna med Albert (Colin Firth) och hans talpedagog Lionel (Geoffrey Rush). I Lionels sällskap vågar Albert öppna sig och tala om sin stamning, och deras relation utvecklas till en livslång vänskap.

Filmen är brittisk drama när den är som bäst, och det är en film som tar stamning på allvar.

Med anledning av filmen har media intresserat sig mer för stamning. Här är några länkar: